Η Έλενα Φραντζή και ο ανορθόδοξος ρόλος των ορθοδόξων

Όταν οι γονείς της Έλενας Φραντζή κρίθηκαν ακατάλληλοι για να ασκούν τα γονικά καθήκοντά τους, την φροντίδα της σε πολύ μικρή ηλικία ανέλαβε το Γραφείο Ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γραφείο φρόντισε ώστε το κοριτσάκι να δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

Η πρώτη φορά που τέθηκε σε ανάδοχη οικογένεια ήταν στην ηλικία των δύο ετών. Σε ηλικία τριών ετών δόθηκε στην οικογένεια του πατήρ Στυλιανού, ιερέα του χωριό Εργάτες της επαρχίας Λευκωσίας. 

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών ο ιερέας προέβαινε σε άσεμνες (σεξουαλικές) πράξεις εναντίον της. 

Η Έλενα έμεινε στο συγκεκριμένο σπίτι μέχρι τα 10 της χρόνια. 

Το 2011, σε ηλικία 27 ετών, κατήγγειλε τον ιερέα. Σχεδόν ολόκληρη η κοινότητα Εργατών ξεσηκώθηκε υπέρ του ιερέα και κατά της Έλενας. 

Ο ιερέας καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. 

Αποφυλακίστηκε το 2015. Από δημοσιεύματα πληροφορούμαστε ότι η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάνθηκε ότι ο ιερέας είναι αθώος. 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει ο ιερέας, δήλωσε τότε ότι η εκκλησία σέβεται την απόφαση των δικαστηρίων του κράτους, ωστόσο «η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, η οποία εξέτασε όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιερέας είναι αθώος». 

Μάλιστα η εκκλησία κάλεσε ειδικό καθηγητή ψυχιατρικής, ειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο οποίος γνωμάτευσε πως «δεν προκύπτει ενοχή του ιερέα και προκύπτουν πολλά ερωτηματικά».

Από βίντεο με τίτλο: «Υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ησαΐα επέστρεψε στα καθήκοντα του ο ιερέας – Δίπλα του συγκινημένος», που ανάρτησε στο κανάλι της στο YouTube η εφημερίδα Ρεπόρτερ, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2018, βλέπουμε τον συγκεκριμένο ιερέα να μιλά για την καταδίκη του και την επιστροφή του στα ιερατικά του καθήκοντα ενώπιον του Μητροπολίτη Ησαΐα. Η ομιλία έγινε λίγο μετά την αποφυλάκιση του σε ένα κατάμεστο ναό. Μεταξύ άλλων ο ιερέας λέει: 

«Πανιερώτατε, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Μετά από τέσσερα περίπου ταλαιπωρίας, δοκιμασίας και βάσανα και με τη βοήθεια του θεού και πάλι βρίσκομαι ανάμεσά σας. Με υπομονή, αγάπη και πίστη άντεξα τους χλευασμούς, τις συκοφαντίες, τους διωγμούς για την άδικη αυτή καταδίκη. Όμως όλους αυτούς τους ανθρώπους τους συγχωρώ που έχουν οτιδήποτε πράξει προς το πρόσωπό μου, όπως είπε και ο ίδιος ο Χριστός άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι...». Στις ευχαριστίες του ο ιερέας αναφέρεται στα «μέλη του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών Αγίας Παρασκευής και όλους τους κατοίκους του χωριού Εργάτες...». Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στον Μητροπολίτη μου και μητροπολίτη της περιφέρειάς μας κύριο Ησαΐα για την πατρική του αγάπη και την υπομονή του που έδειξε όλα αυτό το διάστημα, αλλά και τους υπόλοιπους αρχιερείς της ιεράς συνόδου για την πλήρη αποκατάστασή μου στα ιερατικά μου καθήκοντα».

Στις 26 Μαρτίου 2018, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκπομπής Alpha Ενημέρωση της τηλεόρασης Άλφα, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας είπε τα εξής για το θέμα της επαφής του ιερέα με παιδιά:

«Επήραμε όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στη νομοθεσία για να μην έρχεται σ' επαφή με παιδιά: δηλαδή αφαιρέθηκαν όλα τα ενοριακά του καθήκοντα, δηλαδή αποσύραμε τον κληρικό από την ενεργό δράση... αποσύρθηκε από την ενοριακή δράση και σίγουρα υπήρχαν απαγορεύσεις για κατηχητικά, δραστηριότητες, οτιδήποτε έχει σχέση με παιδιά και μπήκε σε ένα πνευματικό πρόγραμμα απομονωμένος σε μία μονή να λειτουργεί με την ψυχή του παρόλο που μέχρι σήμερα ο ίδιος δεν παραδέχεται ότι συνέβηκαν αυτά που συνέβηκαν».  

Την ίδια μέρα, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκπομπής Από Μέρα σε Μέρα της τηλεόρασης του ΡΙΚ, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Πάρη Ποταμίτη αν «αυτή τη στιγμή ο ιερέας είναι κάπου όπου δεν μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με παιδιά;», ο Μητροπολίτης Ησαΐας απάντησε λέγοντας: 

«μα να μην έχει επικοινωνία με παιδιά δεν είναι εύκολο πράγμα, δηλαδή έχει και τα εγγονάκια του ο άνθρωπος, έχει τα διάφορα».

Από οπτικό της εφημερίδας Ρεπόρτερ, με τίτλο: «Κάποιος ψεύδεται… Άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος και άλλα δείχνουν οι εικόνες», ημερομηνίας 27 Μαρτίου, πληροφορούμαστε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκπομπής Ενημέρωση Τώρα, της τηλεόρασης TVONE, λέει τα εξής: 

«θέση της συνόδου ήταν η καθαίρεση, αλλά ο οικείος ιεράρχης είχε εισηγηθεί ότι μάλλον είναι παρεξηγημένος ο εν λόγω κληρικός και ζητούσε την αθώωσή του».  

Ο ιερέας είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση για καταδίκη του και το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή, εκτιμώντας ότι ορθώς καταδικάστηκε. 

Το δικαστήριο διατύπωσε επίσης ερωτηματικά για το γεγονός ότι δεν κάθισε στο εδώλιο και η σύζυγος του ιερέα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας Ρεπόρτερ, μετά και τον πιο πάνω αρνητικό σχολιασμό του δικαστηρίου και με βάση τα όσα κατέθεσε η Έλενα, η Νομική Υπηρεσία προχώρησε στην δίωξη της, καταχωρώντας εναντίον της υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου. Ωστόσο ο θάνατος της Έλενας ανέτρεψε την υπόθεση, αφού θα ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Η Έλενα Φραντζή αυτοκτόνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, 23 Μαρτίου 2018. Ήταν 29 ετών.


Σχόλια