Ουρακοτάγκος ελέγχει τις φωνητικές του χορδές μιμούμενος την ανθρώπινη φωνή

Οι ήχοι του Rocky του ουρακοτάγκου μπορεί να ακούγονται σαν τα γρυλλίσματα ενός κατσούφη εφήβου που προτιμά να μείνει μόνος τους, αλλά παρέχουν κάποιες ενδείξεις για το πως εξελίχθηκε ο ανθρώπινος λόγος. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2016 στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο Rocky μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη φωνή, παρέχοντας την πρώτη απόδειξη ότι οι μεγάλοι πίθηκοι μπορούν να ελέγξουν τις φωνές τους για να μάθουν ήχους, όπως και οι άνθρωποι.

Για να εξελιχθεί η ομιλούμενη γλώσσα, έπρεπε να επιτύχουμε τον έλεγχο των φωνητικών μας χορδών. Αλλά δεδομένου ότι αυτή η δεξιότητα δεν είχε παρατηρηθεί σε άλλα πρωτεύοντα, οι ερευνητές πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί παρά μόνο μετά τον διαχωρισμό μας από τους μεγάλους πιθήκους.

Η επίδοση, όμως, του Rocky σε ένα παιχνίδι απομίμησης υποδηλώνει διαφορετικά. Οι επιστήμονες τον ενέπλεξαν σε μερικούς γύρους «κάνε ότι κάνω» στο σπίτι του, τον Ζωολογικό Κήπο της Ινδιανάπολης. Για να κερδίσει τα σνακ του, ο Rocky έπρεπε να αντιγράφει τους ήχους που έκανε ένα άτομο. Μπόρεσε να μετακινεί τις φωνητικές του χορδές πάνω και κάτω σε βάθος και τόνο, ώστε να ταιριάζουν με αυτές του επιστήμονα, κάνοντας καλέσματα που μοιάζουν, τόσο με τα σύμφωνα, όσο και με τα φωνήεντα.

Οι επιστήμονες έλεγξαν τα επιφωνήματα του Rocky σε μια βάση δεδομένων με περισσότερες από 12,000 ώρες ήχων άγριων ουρακοτάγκων και ουρακοτάγκων στην αιχμαλωσία, διαπιστώνοντας ότι βρίσκονταν εκτός του ρεπερτορίου των κανονικών φωνημάτων των ουρακοτάγκων.

«Ένας μη ανθρώπινος μεγάλος πίθηκος μπορεί να επιτύχει επίπεδα θεληματικού φωνητικού ελέγχου ποιοτικά συγκρίσιμα με αυτά που εκδηλώνονται στον άνθρωπο», κατέληξε η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα. 

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι δεν κάνουν απλώς ανεξέλεγκτους ήχους οδηγούμενοι από διέγερση, δηλώνει στο New Scientist ο Adriano Lameria του Πανεπιστημίου του Durham Ηνωμένου Βασίλειου, εκ των συντακτών της μελέτης. «Ο ανθρώπινος φωνητικός έλεγχος θα μπορούσε να προέρχεται από ένα εξελικτικό πρόγονο με παρόμοιες ικανότητες φωνητικού ελέγχου όπως αυτές που παρατηρούνται στους ουρακοτάγκους και σε όλους τους μεγάλους πιθήκους γενικότερα», λέει ο Lameria.

Η επίδοση του Rocky στο παιχνίδι δείχνει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι μπορούν να είναι σε θέση να ελέγχουν τις φωνητικές τους χορδές με τρόπο που είναι καθοριστικός για την ομιλία. Ήταν σε θέση να κάνει νέους ήχους στη στιγμή. Οι επιστήμονες παραδοσιακά υπέθεταν ότι οι πρόγονοί μας είχαν γνωστικές δεξιότητες που υπερέβαιναν τις φωνητικές τους, αλλά τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τον Rocky υποδηλώνουν ότι και οι δεξιότητες φωνητικού ελέγχου μπορεί να ήταν εξίσου εξελιγμένες.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα οι μεγάλοι πίθηκοι ίσως μάθαιναν νέα καλέσματα που μοιάζουν με φωνήεντα και συμφώνα πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: Popular Science



Σχόλια