Αποτυχημένος υπουργός παιδείας ο πανεπιστημιακός Κώστας Καδής

Την 1η Μαρτίου 2018 ο τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην οποία παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο, ανέφερε εισαγωγικά τα εξής στην ομιλία του: 

«Είναι γεγονός ότι ήταν επιθυμία μου να υπηρετήσω σε αυτό το υπουργείο. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν είναι άγνωστος για μένα αυτός ο χώρος. Ως πανεπιστημιακός συνεργάστηκα με αρκετά από τα τμήματα του υπουργείου στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στο πλαίσιο ερευνών και μελετών...».

Ένας ακαδημαϊκός/πανεπιστημιακός κ. Καδή, προκειμένου να κάνει μια έρευνα και μια μελέτη, ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο, κάτι που ως υπουργός παιδείας αποτύχατε πλήρως να προωθήσετε στη δημόσια μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Για πέντε ολόκληρα χρόνια επικαλούσασταν μια μεταρρύθμιση κατά βάση αντί-επιστημονική, στην οποία δεν έχουν θέση καθιερωμένες και τεκμηριωμένες κοσμολογικές και βιολογικές θεωρίες, αποδεκτές σχεδόν από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς, όπως η Μεγάλη Έκρηξη και η Εξέλιξη με Φυσική Επιλογή, λόγω της άρνησης της συνοδοιπόρου σας κυπριακής εκκλησίας να τις αποδεχτεί.

Η μεν πρώτη δεν διδάσκεται καθόλου στα δημόσια σχολεία, ενώ η δεύτερη διδάσκεται για πρώτη φορά στη Γ' γυμνασίου, με ένα κεφάλαιο τεσσάρων μόλις σελίδων, την ίδια ώρα που μέσα από το ομολογιακό «μάθημα» των θρησκευτικών οι ελληνόγλωσσοι μαθητές κατηχούνται στο ορθόδοξο δόγμα από την Α' δημοτικού.

Παράλληλα κύριε τέως της παιδείας υπουργέ, ανεχτήκατε να διδάσκονται τα παιδιά ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην επιστήμη και την Παλαιά Διαθήκη, ότι σήμερα η διαμάχη ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία έχει πια ξεπεραστεί, ότι υπάρχουν δύο εξίσου σωστές αλήθειες, μια της επιστήμης και μια της Αγίας Γραφής. 

Ανεχτήκατε παπάδες θεολόγους να διδάσκουν στα παιδιά ότι «...στην περίπτωση της γέννησης του Χριστού, η Αγία Γραφή μας πληροφορεί ότι εκείνη τη νύχτα ένα φωτεινό αστέρι οδήγησε τους μάγους στην φάτνη, ενώ η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι εκείνο το βράδυ τρεις γαλαξίες είχαν έρθει τόσο κοντά μεταξύ τους, ώστε να αποδίδουν μια φωτεινή δέσμη φωτός», την ίδια ώρα που, όπως προανέφερα, η Εκκλησία της Κύπρου απορρίπτει μια κορυφαία θεωρία της σύγχρονης αστρονομίας/αστροφυσικής για τη γέννηση του Σύμπαντος, γνωστή ως Big Bang.

Αποτύχατε παταγωδώς κύριε τέως υπουργέ παιδείας και πολιτισμού να μεταρρυθμίσετε τα αναλυτικά προγράμματα, ώστε σε αυτά να έχει πρωτεύοντα ρόλο η επιστήμη και η μέθοδός της και δευτερεύον ή/και καθόλου ρόλο η θεολογία και οι εξ' αποκαλύψεως αλήθειες.

Πετύχατε, όμως, να βρείτε ένα αντάξιό σας συνεχιστή. «Θα συνεχίσω την πολιτική του προκατόχου μου του Κώστα του Καδή», δήλωσε ο νέος υπουργός παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ1 στις 2 Μαρτίου 2018. 

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση TV ONE, δήλωσε ότι «θα έχει συνεχή διάλογο και με την εκκλησία για να ολοκληρώσει το έργο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει». 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στο ΡΙΚ1, ο Πάφιος εκπαιδευτικός, αναφερόμενος στα παιδιά, είπε το εξής: «Είναι όλα παιδιά του ίδιου θεού». 

Αν λάβουμε υπόψη ότι στο ιδιωτικό γραφείο του έχει αναρτημένη και μια μεγάλη εικόνα του αγίου Κωνσταντίνου, είμαστε σίγουροι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μας κληροδοτήσατε ένα νέο κατηχημένο υπουργό, ενδεχομένως όπως είστε κι εσείς!

Σχόλια