Υπουργείο Παιδείας, Κυπριακής Δημοκρατίας: «Ας αποφύγουμε την αθεΐα...»

Ενώ, σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα των Ηνωμένων Ανθρωπιστών (United Humanists), ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2018, η Αίγυπτος προσανατολίζεται να απαγορεύσει την αθεΐα, προβαίνοντας ήδη σε συλλήψεις μη πιστών, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στοχοποιεί τους άθεους, όπως καταγγέλλει ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον όμιλο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από την οποία οι εν υπηρεσία εκπαιδευτικοί προμηθεύονται υλικό προς αξιοποίηση στη διδασκαλία τους, υπάρχει αναρτημένη παρουσίαση σε μορφή PowerPoint (.ppt), σχετικά με το «φαινόμενο της αθεΐας», η οποία προκαλεί στοχοποίηση και διάκριση εις βάρος των άθεων ατόμων, ειδικά των μαθητών

Μεταξύ άλλων η παρουσίαση αναφέρει πως τα αίτια της αθεΐας:
- είναι ο εγωισμός των σύγχρονων επιστημόνων, 
- η ημιμάθεια και η ύψιστη αχαριστία, καθώς και ότι 
- οι άθεοι κάνουν λανθασμένες επιλογές, είναι ατομιστές και συμπεριφέρονται χωρίς ηθικούς φραγμούς. 

Προσθέτει επίσης ότι ο θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πόνο για παιδαγωγικούς σκοπούς. 

Στο τέλος της παρουσίασης αναφέρονται αυτολεξεί τα εξής: «Ας αποφύγουμε λοιπόν την αθεΐα για να μη ζήσουμε τις κακές κι αμαρτωλές συνέπειές της».

Η συγκεκριμένη ενότητα (αρ. 23), αποτελεί μέρος του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου των θρησκευτικών της β' λυκείου, όπου αναφέρονται τα εξής ως κυριότερα αίτια της αθεΐας:

1. Ο εγωισμός του ανθρώπου, ο οποίος υπερηφανεύεται για τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του.
2. Η άγνοια της διδασκαλίας της θρησκείας στα μεγάλα ζητήματα «Θεός, κόσμος, άνθρωπος».
3. Οι ατομικές επιλογές τρόπου ζωής που έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές της θρησκείας που θέτουν φραγμό επικοινωνίας του ανθρώπου με το Θεό.
4. Ο ορθολογισμός από την εποχή του Διαφωτισμού, που απορρίπτει τις υπέρ λόγον αλήθειες.
5. Η υλιστική θεώρηση του κόσμου, που δέχεται την προτεραιότητα και τη μοναδικότητα της ύλης, από την οποία προέρχονται και οι λεγόμενες πνευματικές ενέργειες (σκέψη, ιδέες, φαντασία κ.ά.).
6. Η αντιθρησκευτική παιδεία που παρέχεται στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.




Σχόλια