Η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, ο Γαληνός, οι χριστιανοί και η τεχνολογία

Όταν η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας της αρχαίας Αιγύπτου τυλίχθηκε στις φλόγες, μερικά από τα σημαντικότερα κείμενα και καταγραφές του κόσμου χάθηκαν για πάντα από την ιστορία. Καθώς, όμως, η σύγχρονη τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται, υπάρχει νέα ελπίδα για την ανάκτηση άλλων αρχαίων έργων (αρκεί να μην έχουν καεί κυριολεκτικά).

Όπως αναφέρει ο Ryan F. Mandelbaum για το Gizmodo, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τώρα ακτίνες Χ υψηλής ισχύος που παράγονται από ένα επιταχυντή σωματιδίων για να αποκαλύψουν ένα μεταφρασμένο κείμενο του αρχαίου ιατρικού φιλόσοφου Γαληνού.

Όπως εξηγεί ο Rafi Letzter της Live Science, το χρονολόγιο του ιστορικού του βιβλίου πάει πίσω περίπου 1800 χρόνια, όταν ο Γαληνός κατέγραψε για πρώτη φορά το ιατρικό του κείμενο, συμπεριλαμβανομένων μελετών ανατομίας και θεραπειών όπως η αφαίμαξη. Περίπου 300 χρόνια αργότερα κάποιος μετέφρασε αυτή την πραγματεία στην αρχαία Συριακή γλώσσα, γνωστή και ως Συριακή Αραμαϊκή. Αλλά αυτές οι λέξεις έγιναν τελικά αόρατες τον 11ο αιώνα, όταν πάνω από το κείμενο γράφτηκαν χριστιανικοί ψαλμοί.

Αυτό το βιβλίο των ψαλμών έκανε την εμφάνισή του στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και αργότερα εντοπίστηκε στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου (όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ιατρική πραγματεία γράφτηκε για πρώτη φορά στη Συριακή, ανάμεσα στα 500 έως 600 π.Χ.).

Για σχεδόν 10 χρόνια οι ερευνητές προσπαθούσαν ανεπιτυχώς, με διάφορες μεθόδους, να αποκαλύψουν το κείμενο που κρύβεται κάτω από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπεριωδών, ορατών και υπερύθρων μήκων κύματος, αναφέρει ο Peter Dockrill του Science Alert. Ωστόσο, από τη στιγμή που στην προσπάθεια ανάκτησης του κειμένου ενεπλάκη το Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών SLAC του Πανεπιστημίου του Στάφορντ, τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. 

Χρησιμοποιώντας ένα επιταχυντή σωματιδίων που ονομάζεται Stanford Synchrotron Radiation Lightsource (SSRL), ο οποίος παράγει φωτεινές ακτίνες Χ, οι ερευνητές τελικά κατάφεραν να δουν το νεότερο μελάνι, αποκαλύπτοντας τα λόγια του Γαληνού.

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί στο CBS SF ο Michael B. Toth της εταιρείας R.B. Toth Associates, ο οποίος συνεργάζεται με τους ερευνητές του Stanford, το κείμενο του 11ου αιώνα αποξένωσε το αρχικό κείμενο, το βιβλίο γυρίστηκε πλαγίως και έπειτα ξαναγράφτηκε ως εβδομαδιαίο βιβλίο ψαλμών.

Ορισμένα από τα κείμενα είχαν αποξενωθεί τόσο αποτελεσματικά που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί όλα τα πρωτότυπα κείμενα, δηλώνει το Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών SLAC στον Rafi Letzter. Επί του παρόντος το σύνολο των 26 σελίδων του βιβλίου υποβάλλονται σε δεκάωρη σάρωση.

Όταν ολοκληρωθεί η εργασία οι ερευνητές θα δημοσιεύσουν διαδικτυακά το κρυφό κείμενο, καθιστώντας το ξανά ορατό.

Αρχική πηγή: Smithsonian Magazine

Πρωτότυπος τίτλος: "High-powered X-rays reveal what’s beneath 11th-century religious text: The hidden text is a translation of ancient Greek medical philosopher Galen’s writing".

Μετάφραση τίτλου: «Ακτίνες X υψηλής ισχύος αποκαλύπτουν τι βρίσκεται κάτω από ένα θρησκευτικό κείμενο του 11ου αιώνα: Το κρυφό κείμενο είναι μια μετάφραση της πραγματείας του αρχαίου Έλληνα ιατρικού φιλόσοφου Γαληνού».

Συντάκτρια: Julissa Treviño

Σχόλια

  1. το θεμα ειναι να βγαλουν τους ψαλμους από τα κεφαλια τους και να βαλλουν επιστημη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου