«Ποιός ήταν ο Ιησούς τότε για να ασχοληθεί μαζί του η ιστορία;»

Στις 22 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα Αντώνης Τρίτσης, το Πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο Μυθικιστών, που διοργάνωσαν οι Έλληνες Μυθικιστές

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Στην ομιλία του με τίτλο: «Βρεφοκρατούσες και Γαλακτοτροφούσες θεότητες», αναφέρθηκε εισαγωγικά σε ένα βιβλίο που συνέγραψε με τον Μάνο Δανέζη για το άστρο της Βηθλεέμ, αναφερόμενος και στο ζήτημα της ιστορικότητας του Ιησού.

Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του: «Παλιά σκεφτήκαμε με τον Μάνο τον Δανέζη να γράψουμε ένα βιβλίο για το άστρο της Βηθλεέμ... Ένα μικρό, εύχρηστο βιβλιαράκι για τον κόσμο, να καταλάβει τι είναι... Το αρχίζουμε για 70 σελίδες και έγινε 700. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όταν βάλεις το θέμα του άστρου της Βηθλεέμ, αν θέλεις να είσαι σωστός, γράφεις μπροστά στον πρόλογο η εξήγηση αποκλείει την παρεξήγηση. Εδώ κάνουμε αντικειμενική έρευνα. Έχεις την πίστη σου κράτησέ την και κάνε την ότι θέλεις. Εδώ, όμως, γίνεται επιστημονική έρευνα... Άρα λοιπόν το πρώτο που λες είναι: τι πρέπει να ψάξω; Πρέπει να ψάξω τις πηγές. Ψάχνοντας τις πηγές πρέπει να ψάξω την ιστορικότητα του Ιησού. Ποιες είναι οι πηγές που δείχνουν την ιστορικότητα του Ιησού; Μετά πρέπει να πεις ποιοι είναι οι μάγοι. Ποιους δρόμους ακολούθησαν κ.ο.κ. 

Τα λες λοιπόν αυτά, βλέπεις και την ιστορικότητα του Ιησού και στο τέλος εγώ καταλήγω: και ποιος ήταν ο Ιησούς; Ποιος ήταν ο Ιησούς τότε για να ασχοληθεί μαζί του η ιστορία; Είχαν εμφανιστεί 40 μεσσίες. Θα ασχολιόταν η ιστορία με κάθε ένα ρακένδυτο - μην τον βλέπετε στις ωραίες μορφές που τον έχουμε - με κάθε ένα ρακένδυτο ο οποίος ήθελε ελεημοσύνη για να ζήσει; Θα ασχοληθεί η ιστορία με εκείνον; Ουαί και αλλοίμονο. Μετά την πλάτη στην ιστορία».

Το βιβλίο των Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου έχει τίτλο: Στα ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. Αστρονομία, ιστορία, φιλοσοφία (Δίαυλος, 2000). Το ακρωνύμιο Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. αντιστοιχεί στο Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.  

Στο οπτικό που ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Στράτου Θεοδοσίου:


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου