Καιρός να σταματήσουμε να σεβόμαστε τη θρησκεία

Γράφει ο Eric Ouellet*

Αρχική πηγή: Freedom From Religion Foundation, ΗΠΑ.

Όταν ήμουν μικρός η χριστιανή μητέρα μου, μου διάβαζε τις ιστορίες της Βίβλου, με πήγαινε στην εκκλησία περιστασιακά και με δίδασκε για τον Θεό. Όπως κάθε παιδί, τα πίστευα όλα αυτά.

Καθώς μεγάλωσα, ερωτεύτηκα τα βιβλία της επιστήμης στη βιβλιοθήκη, ιδιαίτερα τα βιβλία για το διάστημα. Οι αξιώσεις του χριστιανισμού σύντομα φάνηκαν εντελώς ανόητες. Μέχρι την ηλικία των εννέα ετών, είχα απορρίψει τη θρησκεία και την ιδέα ενός Θεού, αλλά δεν το είπα σε κανένα.

Θυμάμαι να αισθάνομαι ότι ανεξάρτητα από το τι πίστευα, η θρησκεία άξιζε τον σεβασμό και ότι ήταν λάθος να αμφισβητεί κανείς τις πεποιθήσεις ενός άλλου ατόμου. Αλλά με τα χρόνια, η θρησκεία άρχισε να με εκνευρίζει. Θύμωνα με τον τρόπο που οι χριστιανοί παρουσιάζονταν τόσο σίγουροι για πράγματα που δεν είχαν τρόπο να γνωρίσουν, τον τρόπο με τον οποίο υπέθεταν ότι ήταν ηθικά ανώτεροι, καθώς και ότι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ήταν με την πλύση εγκεφάλου.

Σταδιακά η μητέρα μου άρχισε να υποψιάζεται ότι είχα απορρίψει τον χριστιανισμό. Όταν ήμουν 13 χρονών, διάβαζα το βιβλίο: A Short History of Nearly Everything του Bill Bryson και είπα στη μικρότερη αδελφή μου πως οι αρχαίοι Έλληνες υπολόγισαν την περιφέρεια της Γης. Η μητέρα μου είπε: «Να θυμάσαι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν όλες τις απαντήσεις».

Αυτό με εξόργισε πάρα πολύ και για μένα σήμαινε το εξής: «Μπορείτε να μάθετε για την επιστήμη αν θέλετε, αλλά πάντα να θυμάστε ότι ο Θεός είναι η πραγματική απάντηση σε όλα». Δεν είπα τίποτα και δεν διαφώνησα με τη μητέρα μου μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Ευτυχώς, δεν με αποκήρυξε.

Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να νοιάζεται ότι είμαι μη πιστός (που με κάνει να αναρωτιέμαι αν πιστεύει πραγματικά και η ίδια τις αξιώσεις του χριστιανισμού, διότι αν το κάνει, θα έπρεπε να ανησυχεί ότι θα βασανίζομαι αιώνια).

Της αξίζει γελοιοποίηση
Γιατί μου πήρε τόσο πολύ χρόνο να βγω από το ντουλάπι; Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα που διαιωνίστηκε από την κοινωνία ότι είναι καλό και ευγενικό να είσαι θρησκευόμενος.

Ο Thomas Jefferson είπε κάποτε: «Η γελιοποίηση είναι το μοναδικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον ακατανόητων υποδείξεων». Κάθε εβδομάδα οι πολιτικοί γελοιοποιούνται με εικονογραφήσεις στις εφημερίδες και σε σατιρικές τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά για κάποιο λόγο είναι ανήκουστο να γελοιοποιούμε τις πιο γελοίες πεποιθήσεις που υπάρχουν.

Το άδικο καθεστώς σεβασμού της θρησκείας είναι το μόνο πράγμα που την διατηρεί πραγματικά. Εξάλλου, είναι αρκετά προφανές ότι οι περισσότεροι θρήσκοι άνθρωποι δεν πιστεύουν επειδή έχουν αξιολογήσει όλες τις πιθανότητες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πίστη τους έχει νόημα.

Πιστεύουν επειδή οι γύρω τους πιστεύουν το ίδιο πράγμα και κανείς δεν φαίνεται να το αμφισβητεί. Ένας από τους λόγους που είναι τόσο σημαντικό για τους αθεϊστές να βγουν και να μιλήσουν ανοικτά δημόσια είναι η κατάργηση του επικίνδυνης κοινωνικής πρακτικής να μην αμφισβητούνται οι γελοίες πεποιθήσεις.

Το τμήμα αθεϊσμού στην ιστοσελίδα κοινωνικών ειδήσεων Reddit έχει πάνω από 730.000 συνδρομητές. Κάποιες φορές επικρίνεται για την ανάρτηση υπερβολικά ανόητου περιεχόμενου που χλευάζει τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, αντί συζητήσεων. Αλλά κατά την άποψή μου οι λεγόμενες τρολ εικόνες ενός Ζόμπι Ιησού και άλλες παρόμοιες, είναι εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς βοηθούν στην κατάρριψη της υπόθεσης ότι η θρησκεία αξίζει τον σεβασμό.

Με διασκεδάζει που οι υπερασπιστές της θρησκείας προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική για να απαντήσουν. Για παράδειγμα, κάποιος δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός παχύσαρκου έφηβου καθισμένου μπροστά από ένα υπολογιστή με μια λεζάντα που χαρακτηρίζει τους άθεους ως «παχύσαρκους που δεν έχουν κοινωνική ζωή».

Φανταστείτε την αντίδραση που θα προκαλείτο αν κάτι τέτοιο λεγόταν για τους χριστιανούς. Αντί, όμως, οι άθεοι σχολιαστές να αισθανθούν προσβεβλημένοι με την εικόνα του παιδιού, «συμφώνησαν» λέγοντας ότι είναι παχύσαρκοι επειδή τρώνε πολλά μωρά. Αυτό ονομάζεται αυτοσαρκασμός.

Είναι δύσκολο να επιτεθείς στους αθεϊστές επειδή δεν έχουν οποιεσδήποτε γελοίες πεποιθήσεις που απαιτούν υπεράσπιση και επομένως γενικά δεν αισθάνονται την ανάγκη προσφυγής στον φυλετισμό ή την επίκληση του σεβασμού ή/και το συναισθήματος.

Το στίγμα που συνδέεται με την κριτική των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν ισχύει για οποιαδήποτε άλλη πεποίθηση, είτε πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, επιστημονική ή άλλη. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τους ακριβείς αριθμούς, αλλά υποψιάζομαι ότι ένα μεγάλο μέρος των υποτιθέμενων θρήσκων ανθρώπων δεν πιστεύει πραγματικά τους ισχυρισμούς της πίστης τους. Ευτυχώς, η εξάπλωση του Διαδικτύου ήταν αφιλόφρων στους ανυπόστατους ισχυρισμούς και, ως εκ τούτου, η μη πίστη φαίνεται να επιταχύνεται.

Πιστεύω ότι η θρησκεία θα εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μου, αλλά όταν αυτό συμβεί οι μη πιστοί πρέπει να έχουν το θάρρος να βγουν προς τα έξω.

*Ο Eric Ouellet κατάγεται από το Mississauga του Οντάριο. Έγραψε αυτή την έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2012, σε ηλικία 18 χρονών, ενώ ήταν δευτεροετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Carleton της Οττάβα, σπουδάζοντας επιστήμη υπολογιστών. Πήρε την πέμπτη θέση σε διαγωνισμό φοιτητικών δοκιμίων.

Διαβάστε σχετικά:

Σχόλια