Η μαρμάρινη πλάκα στον λεγόμενο τάφο του Ιησού χρονολογήθηκε 300 συν χρόνια μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του

Όταν το 325 μ.Χ. εκπρόσωποι του Μεγάλου Κωνσταντίνου έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό να εντοπίσουν το σημείο ταφής του Χριστού, εστίασαν από την πρώτη στιγμή στον παγανιστικό ναό της Αφροδίτης, που είχε χτιστεί περίπου 200 χρόνια νωρίτερα.

Αφού τον κατεδάφισαν, κάτω από το κτίσμα ανακάλυψαν ένα τάφο σκεπασμένο από μια ασβεστολιθική «σπηλιά». Σύμφωνα με τον μύθο τον τάφο ανακάλυψε η μητέρα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Έλενα, γύρω στο έτος 327. Από το 313 ο Κωνσταντίνος φρόντισε για την νομιμοποίηση του χριστιανισμού στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και υποτίθεται ότι μετατράπηκε και ο ίδιος σε χριστιανό.  

Πάνω στα συντρίμμια του προηγούμενου ναού, διέταξε αμέσως το κτίσιμο μιας μεγαλοπρεπούς εκκλησίας, που είναι γνωστή σήμερα ως η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου ή ο Ναός της Αναστάσεως στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Πάνω από τον ανακαλυφθέντα τάφο κτίστηκε επίσης ένα λεγόμενο Ιερό Κουβούκλιο (αγγλ. shrine ή Edicule) για περαιτέρω προστασία του. Η πιο πάνω εκκλησία έχει καταστραφεί, ανακαινιστεί και ξαναχτιστεί αρκετές φορές τα τελευταία 1700 χρόνια.

Στις 29 Οκτώβριου του 2016, στο πλαίσιο εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Κουβούκλιου, ο φερόμενος ως τάφος του Ιησού ανοίχτηκε για 60 ώρες, δίδοντας τη δυνατότητα σε επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της National Geographic Society να συλλέξουν δείγματα ασβεστοκονιάματος που βρίσκονταν ανάμεσα στο ταφικό «κρεβάτι» και μιας ραγισμένης μαρμάρινης πλάκας με ένα σταυρό.

Στις 28 Νοέμβριου του 2017 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των επιστημονικών αναλύσεων με τη μέθοδο της Οπτικά Διεγερμένης Φωταύγειας (Optically Stimulated Luminescence - OSL), μια τεχνική που είναι ικανή να προσδιορίσει το τελευταίο ίζημα χαλαζία που εκτέθηκε στο φως. 

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι ο τάφος είναι όντως ηλικίας 1700 ετών περίπου. Το αρχικό ασβεστολιθικό τμήμα του τάφου («σπηλιά») και η μαρμάρινη πλάκα που το καλύπτει κατασκευάστηκαν γύρω στο έτος 345 μ.Χ., κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη βασιλεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Όπως προαναφέρθηκε η μητέρα του ήταν αυτή που ανακάλυψε και υπέδειξε το συγκεκριμένο σημείο ως τάφο του Ιησού Χριστού, γύρω στο 327 μ.Χ.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι η μαρμάρινη πλάκα/«κρεβάτι», πάνω στο οποίο υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, χρονολογείται πάνω από 300 χρόνια μετά τον θάνατό του και άρα κατά πόσο ο εν λόγω τάφος είναι ο πραγματικός τάφος του Ιησού δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, όπως δεν τεκμηριώνεται επίσης ούτε και η ιστορικότητα του ίδιου του Ιησού. Επιπλέον τον λεγόμενο τάφο του Ιησού ερίζουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Τέλος, μελέτη που θα αναφέρει τα αποτελέσματα των επιστημονικών ελέγχων αναμένεται να δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος του περιοδικού Archaeological Science: Reports, ενώ το National Geographic Channel θα προβάλει ντοκιμαντέρ με τίτλο:  “Secrets of Christ’s Tomb” («Μυστικά του Τάφου του Χριστού») στις 3 Δεκεμβρίου 2017.

Πηγές:



Σχόλια