Ανάμεσα στους πολλούς μύθους δημιουργίας στον πλανήτη, το βιβλίο της Γένεσης φαντάστηκε ένα σχεδιαστή και κατασκευαστή θεό που έχτισε τον κόσμο και τη ζωή μέσα σε μόλις έξι μέρες. Αυτή είναι η θρησκευτική θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού.
Ένα από τα επιχειρήματα που προτάσσουν συχνά οι χριστιανοί, υπερασπιζόμενοι την πιο πάνω θεωρία, είναι το ανθρώπινο μάτι. «Όταν δεις το ανθρώπινο μάτι» λένε «το μόνο που μπορείς να πεις είναι ότι σχεδιάστηκε από ένα ανώτερο, υπερφυές ον».
Γνωρίζουμε, όμως, σήμερα, χάρις στην επιστήμη, ότι το μάτι του όντος στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας το οποίο, κατά τους χριστιανούς, δημιουργήθηκε κατ' εικόνα και ομοίωση του θεού τους, δεν είναι ούτε το πιο ευφυές, ούτε το καλύτερο που υπάρχει.
Καταρχάς έχει ένα τυφλό σημείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό στο οπτικό μας πεδίο. Αυτό οφείλεται στο ότι το οπτικό νεύρο έρχεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, ενώ στα κεφαλόποδα για παράδειγμα (π.χ. τα χταπόδια), βρίσκεται πίσω από αυτόν, στη σωστή δηλαδή θέση.
Δεύτερον η δύναμη της όρασης του ανθρώπινου ματιού, συγκριτικά με άλλα έμβια είδη, είναι πολύ αδύναμη. Για παράδειγμα ο χρυσαετός διαθέτει περίπου το ίδιο μέγεθος ματιού με το ανθρώπινο, αλλά είναι από τα ισχυρότερα στο ζωικό βασίλειο, με μια οφθαλμολογία που εκτιμάται ότι είναι τέσσερις έως οκτώ φορές ισχυρότερη από αυτή του μέσου ανθρώπου. Ένας αετός είναι σε θέση να εντοπίσει ένα κουνέλι σε απόσταση 3,2 χιλιόμετρα.
Καθώς κατεβαίνει από τον ουρανό για να επιτεθεί στο θήραμά του, οι μύες στα μάτια προσαρμόζουν συνεχώς την καμπυλότητα για να διατηρούν την έντονη εστίαση και την ακριβή αντίληψη σε όλη την προσέγγιση και επίθεση. Μπορεί να αναγνωρίσει πέντε χρώμα, ενώ του ανθρώπου τρία. Οι αετοί μπορούν να ταυτοποιήσουν πέντε σκίουρους με διαφορετικό χρώμα και να εντοπίσουν το θήραμά τους, ακόμη και αν είναι κρυμμένο ή καμουφλαρισμένο.
Άρα λοιπόν, είτε η όραση του ευφυούς πνεύματος δεν είναι τέλεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ανώτερο, είτε το πνεύμα δεν είναι ευφυές, αφού σχεδίασε το ανθρώπινο μάτι με ατέλειες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου