Τον πανάρχαιο ελληνικό σταυρό ή crux quadrata, με τέσσερα ισοσκελή άκρα:
- σύμβολο των θαλασσοπόρων με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα,
- σύμβολο της γης και των πλατωνικών στοιχείων,
- στοιχείο πολλών αλχημικών συμβόλων,
- σύμβολο της πρόσθεσης στα μαθηματικά και
- σύμβολο της ιατρικής και φαρμακευτικής, καθώς και τα σταυρόσχημα ειδώλια, όπως για παράδειγμα αυτό του Πωμού, που απεικονίζεται στην πίσω όψη των κυπριακών κερμάτων του ενός και δύο ευρώ, στον μεσαίωνα οι ορθόδοξοι χριστιανοί τα έκαναν δικά τους, δίδοντάς τους ένα εντελώς διαφορετικό νόημα.
Η αρχή της πνευματικής αυτής κλοπής, μια από τις εκατοντάδες στις οποίες προέβησαν, πρέπει να έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 312 μ.Χ., την παραμονή δηλαδή της γνωστής τελικής μάχης της Μιλβίας γέφυρας ανάμεσα στους Κωνσταντίνο Α' και Μαξέντιο, με φόντο τη μονοκρατορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή τη μεγάλη σύγκρουση είναι το περίφημο όραμα του πρώτου: ένας φωτεινός ή φλεγόμενος σταυρός, που σχηματιζόταν με τα ελληνικά γράμματα Χ-Ρ, με την επιγραφή «εν τούτω νίκα» (στα λατινικά: in hoc signo vinces), το οποίο τον ώθησε να διατάξει την αντικατάσταση των αγαλμάτων των πατρώων θεών, που προπορεύονταν των ρωμαϊκών λεγεώνων όταν οδηγούνταν στις μάχες, από ένα κόκκινο ύφασμα στη μέση του οποίου ήταν κεντημένο το σύμπλεγμα των γραμμάτων Χ και Ρ, όπως στο όραμά του.
Το ύφασμα αυτό αποτελούσε το καινούργιο έμβλημα του αυτοκράτορα και έμεινε γνωστό ως λάβαρο (labarum). Το σύμπλεγμα Χ και Ρ (μονόγραμμα του Χριστού ή χριστόγραμμα) μπήκε και στις ασπίδες των στρατιωτών. Οι στρατολογημένοι χριστιανοί στρατιώτες αναθάρρησαν από τη διαταγή του αυτοκράτορά τους, του πρώτου Ρωμαίου Αυτοκράτορα που φέρεται να έκανε μεταστροφή από τον παγανισμό στον μονοθεϊσμό.
Αργότερα ο Κωνσταντίνος έβαλε το σταυροειδές σύμβολο στο στέμμα του και σε νομίσματα, ενώ έγινε και το έμβλημα του Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, με την λεζάντα Ιησούς Χριστός Νικά (συντομογραφία: IC-XC ΝΙΚΑ).
Τον 19ο αιώνα, συγκεκριμένα το 1822, στο πρώτο ελληνικό σύνταγμα (Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος) που προέκυψε από την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, αναφέρεται ότι η σημαία της χώρας θα συμβολίζει «την Πάρεδρον του Θεού Σοφίαν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδα». Η πλήρης οικειοποίηση του αρχαίου συμβόλου και η βάφτισή του σε χριστιανικό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς... δυστυχώς!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου