Αν ο Ιησούς ήταν Θεός, γιατί δεν είπε τίποτα νέο ή και οριακά χρήσιμο;

Είναι μια από τις πιο περιθωριακές ερωτήσεις στον χριστιανικό κόσμο, ο εφιάλτης των κηρύκων της Κυριακάτικης λειτουργίας, των χριστιανών φιλοσόφων και των ερασιτεχνών απολογητών σε ολόκληρο τον πλανήτη: Αν ο Ιησούς ήταν Θεός, γιατί δεν είπε κάτι νέο ή και οριακά χρήσιμο;

Στις περίπου 12,000 ημέρες που περπάτησε στη Γη, αυτός ο αυτοαποκαλούμενος Θεός της Μέσης Ανατολής δεν είπε ούτε λέξη για το Σύμπαν, τη φύση και τη ζωή, την υγεία και την υγιεινή, τα καιρικά φαινόμενα. Δεν ανέφερε ποτέ οτιδήποτε επιστημονικό (π.χ. μια θεωρία) ή τεχνολογικό (π.χ. μεταφορές και επικοινωνία). Δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στα βακτήρια, ούτε καν στο βουλκανισμένο ελαστικό (καουτσούκ), παρόλο που δίδασκε στην εποχή των σανδαλιών.

Επιπλέον, ο λεγόμενος «Χρυσός Κανόνας» της Χριστιανικής Ηθικής, η μοναδική στιγμή όπου ο Ιησούς παρουσίασε κάτι πραγματικά χρήσιμο, κάτι που θα μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί από ανθρώπους σε όλους τους πολιτισμούς και ανά πάσα στιγμή, ήταν λογοκλοπή από άλλους πολιτισμούς, όπως:

(3) Το Ινδικό Έπος της Μαχαμπαράτα (8ος αιώνας ΠΚΕ)
(4) Την Ελληνική Ομήρου Οδύσσεια (6ος αιώνας ΠΚΕ)
(5) Τα Κινεζικά ηθικά και φιλοσοφικά συστήματα του Ταοϊσμού (6ος αιώνας ΠΚΕ), Κομφουκιανισμού (5ος αιώνας ΠΚΕ) και Μοϊσμού (4ος αιώνας ΠΚΕ) 
(6) Τον Πιττακό τον Μυτιληναίο (650-570 ΠΚΕ) και άλλους αρχαίους Έλληνες σοφούς και φιλοσόφους.

Ακόμα και οι Μακαρισμοί στην Επί τους Όρους Ομιλία του δεν είναι παρά μια ποιητική ανθολόγηση επανακαθορισμού των εννοιών της κοσμικής δικαιοσύνης που αρχικά διατυπώθηκαν από τους Laozi (Lao Tzu), Rishabha και Mahavira (Τζαϊνισμός ή Ζαϊνισμός), καθώς και τον Siddhartha Gautama (Βούδας), μεταξύ άλλων μυστικιστών και στοχαστών που προϋπήρξαν του αντιγραφέα.

Το επιχείρημα ότι η χριστιανική ηθική είναι μια «επαναστατική ιδέα», αφού ο Ιησούς διατύπωσε τη φράση «αν κάποιος σου χτυπήσει το ένα μάγουλο γύρνα και τ' άλλο», είναι ανεδαφική και μας παραπέμπει απλά σε ανάλογα λόγια που διατύπωσαν οι Lao Tzu, Zhuangzi, Rishabha, Mahavira και Βούδας πριν από αυτόν.

Τέλος, ο ρόλος του Μεσσία ή Σωτήρα επίσης δεν ήταν κάτι καινούργιο ή καινοτόμο. Χίλια χρόνια πριν τον Ιησού ο Ζωροάστρης (ο οποίος δίδαξε επίσης την ισότητα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκείας), είχε μιλήσει για τον Saoshyant, τον σωτήρα Παγκόσμιο Ανακαινιστή και Νικηφόρο Ευεργέτη που θα νικήσει το κακό και θα εγκαθιδρύσει το Βασίλειο της Καλής Σκέψης (δικαιοσύνη).

«Ο χριστιανισμός υιοθέτησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δοξασίες και τη λατρεία των λεγόμενων ειδωλολατρικών θρησκειών της Ανατολής» - Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι στο βιβλίο του με τίτλο: Πως γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές

*Στη φωτογραφία φυλαχτό του Διόνυσου με τον τίτλο «ΟΡΦΕOC ΒΑΚΚΙΚΟC», δηλαδή «ο Ορφέας γίνεται Βάκχος (Διόνυσος)» (αριστερά) και η Σταύρωση του Ιησού (δεξιά), η οποία δεν υπάρχει ούτε ως υποσημείωση στην Ρωμαϊκή ιστορία.

Περισσότερα στο πρωτότυπο άρθρο με τίτλο: Christianity’s Nightmare Question

Σχόλια